2012. augusztus 5., vasárnap

#11 Short Facts

Hét közben rövid kirándulásokat, főleg városnézéseket szervez az EF, hétvégéken viszont 2-3 napos utazásokon is részt lehet venni. A jobbak önszerveződőek. Az egyik úti célom Key West volt, amíg Andrea fel nem világosított, hogy a világon nincs ott semmi, csak a MOCSKOS, szemetes tengerpart és pár étterem. Így ezt a tripet kihagyom. Key West egyébként egy hosszú, vékony szigetláncolat legutolsó gyöngyszeme, állítólag csodálatos, homokos tengerparttal.

Az internet elég egyszerűen működik, kaptunk egy wifi hozzáférést, amit minden konnektáláskor a böngészőben kell hitelesíteni, és már pöröghetnek is a byte-ok, vagy nem. Csúcsidőben természetesen annyira leterhelt, hogy akadoznak a dolgok, de reggel 7-kor csodálatosan üzemelt, mindenki aludt még.

Ilyenkor hétvégén elég sok búcsú buli van, mert minden héten hétfőn kezdenek az újak, a régiek pedig péntekkel fejeznek be egy „szemesztert”. Így a hétvége a welcome és goodbye szavaktól hangos. Szinte mindenki különböző időszakot tölt itt el, ezért állandóan búcsúzkodni kell az itt maradóknak. Én például jövő héten 4, utána legalább 1 embertől fogok elköszönni.

Miután megvettem a hat littyó vizet világosítottak fel, hogy a szobánktól két méterre van egy vízgép, ami korlátlanul használható. Mindenkinek csak egy kulacsa vagy nagyobb üvege van, amit újratölt.

A mai egész napot olaszokkal töltöttem, a várakozásokkal ellentétben, hogy németekkel és távol-keletiekkel lesz tele a suli, olaszok hada lepte el az iskolát és a várost is. Nagyon barátságosak, szimpatikusak, de eddig szinte mindenki az. A srácaim azt mondták, hogy folyamatosan olasz beszédet hallanak kint az utcákon is és rengeteg olasz diák is van, akik inkább vakációzni, bulizni jöttek, mint tanulni.
Szerencsére a szobatársaim is hasonlóan gondolkodnak mint én, ezért az én olaszaim még egymás között is angolul beszélnek, függetlenül attól, hogy én ott vagyok-e vagy nem. Gyakorolni szeretnének, ezért jöttek, nagyon ritkán esnek ki ebből a rutinból. Azért én is megcsillogtattam apró olasz szótáram drágaköveit, jót mosolyognak mikor 10 percenként bedobok valamit. Piccola rosa principessa.

Többek állítása szerint is 4 hétig érdemes itt lenni, addig tudsz tanulni valamit a suliban és elég idő arra, hogy a várost és a környező dolgokat is megcsodáld. Több időt szigorúan akkor van értelme maradni, ha állandó lehetőséged van veled egyszintű vagy jobb képességű emberekkel beszélgetni.
Egyébként két féle ember van itt, aki komolyan veszi a nyelviskolát, saját nációjában nem nagyon haverkodik és minden nap tanul, illetve akik nyaralni jönnek és 10 fős csoportokban verődve (saját nyelvükön beszélgetve) partyznak szabadidőben.

Már most eljutottam arra a pontra, hogy minél többet beszélek vagy próbálok beszélni, annál többször érzem a hibáimat, hiányosságaimat. Várom már nagyon, hogy elkezdődjön az oktatás, szeretnék mielőbb tovább lépni erről a pontról.

Bónusz feladat Merk megbecsülési pontokért:
Valaki legyen szíves kommentekbe beírni, hogyan kell youtube videót úgy postolni, hogy csak a playbar látszódjon. Van olyan tartalom, ahol a kép nem érdekes és csak a hang anyagot szeretném így közzé tenni, ebben az esetben bőven elég egy vékony csík a play gombbal. (Embed html kód szélesség, magasság macerával már próbálkoztam, nem segít.)
Update: WorldPress plugint már találtam, de az ugye itt nem játszik :(

#10 Maps


Kirakok két térképet, hogy ha hivatkozok valamire, hogy mikor hol jártam, akkor nagyjából képben legyetek. A profik úgyis googlemaps-szel követik minden lépésemet :)

Miami város térképe:



Miami Beach térképe:


Egyébként az EF nagyjából ott van ahol a Collins Park, a Collins Avenue úton.

#9 Story - Drinking


Srácokat kérdeztem, hogy az óceánparton szoktak-e önszerveződő bulik lenni. Azt válaszolták, hogy egy hete még voltak, de a következő történt.
Kb. húszan lent buliznak a parton, értsd laza piázás, beszélgetés, amikor a semmiből megjelentek a rendőrök, verbálisan kicsit szétpofozták a társaságot, mert 1. public areaban nem lehet alkoholt fogyasztani, 2. a tengerparton éjszaka nem nagyon lehet kint lenni, pontosabban fürdeni nem szabad, de ha a parton vagy, azért sem dicsérnek meg, 3. 21 év alatt nem lehet alkoholt fogyasztani itten!!! miért nem értik már meg. Az lett a vége, hogy 10 tsávót két napig lesitteltek!

A publicban ivászat amúgy csak azoknál a szórakozó és/vagy éttermeknél engedélyezettek, ahol van kiülős rész, ott fogyaszthatod az adott helyen kapható italokat. Viszont csomó étterem kasszájánál sportolók képével kampányolnak, hogy legyél felelősséggel a környezeted iránt és ne fogyassz az épületen kívül piát. (Azért, hogy ne lássák meg a fiatalok, vagy miért???).

Azt mondanom sem kell, hogy azok a sörök, amikre nincs ráírva hogy Light, azok sem valami betyáros alkohol tartalmúak, urinális problémákra adhat esetleg megoldást. A Light feliratosokkal meg nálunk, vidéken gyereket szoptatnak, vagy szobanövény levelet fényesítenek (RIP Schäffi), mert hogy szinte semmi alkohol nincs benne.

Amúgy a szórakozóhelyeken kb. dupla-tripla áron pörögnek a bódító nedűk az itthoni árakhoz képest. A Liquor Store pedig tescos árakon tolja a cuccot. Most jön a csavar, EF-re nem lehet piát behozni, kint meg ugye nem ihatod (tengerparton se). Megoldjuk valahogy Pinky? Megoldjuk Brain!