2012. augusztus 26., vasárnap

#18 Riders on the Storm

Yonderboi - Riders On The Storm/Pink Solidism (Live@Milleniumi Utcabál, Budapest August 19th 2001.) by kankutya85

Na most az van, hogy le vagyok betegedve, így a héten sehova sem mentem, talán párszor a partra egy kicsit a friss levegő miatt. Pár nap reggelén volt lázam is, de az Aspirin a barátom volt ebben a kérdésben. Torokfájás, köhögés, szokásos, elég sokan le vannak betegedve amúgy. Azért is bánom, mert most hétvégén egy csomó barát ment haza, így a búcsúztatásukban nem tudtam részt venni.
(Természetesen órát nem skippelek, szépen hoodieba burkolózva jelenek meg.)
Érezhetően kifelé jövök a bajból, de gyógyulnom kell. Elmondani nem tudom mekkora szívás Miamiban betegnek lenni…

A hétvégén átléptük az 1.000. oldalletöltést. Ez fantasztikus, álmomban nem gondoltam volna, hogy ez így, ilyen egyszerűen összejön, vér, csöcsök és pornó nélkül. Köszönöm, nagyon felemelő érzés.

Mialatt nyomtam az ágyat valamivel el kellett terelnem a figyelmemet a viharról és a betegségről, így a fácsén rábukkantam a Tetris Battle appra. Szakít a cucc, mióta vártam már erre. Tessék kipróbálni és egy órán belül 12-es rankig eljutni, akkor talán megmérettethettek általam is... Amúgy továbbra sem szeretem a fészt, persze itt mindenkinek van, de a legtöbben WhatsApp-ot használnak az EF-es kapcsolattartásra/csetelésre, az otthoniakkal meg skype-olnak. Úgy vettem észre, hogy az efbé felület arra jó, hogy a kevésbé fontos barátok (értsd haverok) néha értesüljenek rólad, meg az itteni diákok megosszák a közös képeket. Áj de nem az én világom.

Na a fenti állapotjelentés után jöhet a főtéma: hurrikán szezon beindult. Azért írok erről pár dolgot, mert érdekes, illetve hogy ne izguljatok, ha otthon valami hülyeséget beszélne az index.

A number 9-es, Isaac nevű trópusi vihar nagyon csúnyán megkörnyékezte Floridát és a Mexikói öböl szigetvilágát. A helyiek azért beszélnek csak viharról/ciklonról, mert az erőssége még valójában nem teljesen éri el a hurrikán „fokozatot”, ettől függetlenül a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán egyesnek titulálják. (UPDATE: keményen 1-es a cucc és keddre kettes lesz, de az már más államra tartozik majd). A poszt végén linkelem az ide vonatkozó wiki-oldalakat.

A hét elején (értsd 20-án) már tudni lehetett, hogy közeledik a jóságos áldás. Akkor még nagyon úgy voltak vele, hogy a löket telibe kapja majd Florida dél, dél-keleti részét.
Szerdán egy teljes iskolás összejövetelen tájékoztattak minket a helyzetről. A szemfülesek egyébként már korábban láthatták az időjárás jelentésben (a cafeteriaban mindig megy az NBC), interneten, újságban (véletlenül találtam egy USA Today-t, ez a téma volt a címlapon), hogy mire lehet majd számítani.
A gyűlésen, akkor még három lehetséges kimenetelt vázoltak, mivel nem lehettek benne biztosak, hogy 3-5 nap múlva pontosan mi fog történni, ezért már akkor jelezték, hogy pénteken újra beszéljük a témát, mert pontosabb képet fogunk kapni. Nagyon tetszik az a hozzáállás az itteniek részéről, hogy időben, pontosan tájékoztattak minket, a pánikkeltést teljesen elkerülve vázolták a szituációt. Az igazgatónő és a többi fő-beosztású staffmember is elmondta, hogy bármi is történik, ők végig itt maradnak az iskolában, itt alszanak (és hogy 3-5 komoly hurrikánt már kivészeltek az iskolában az elmúlt 15 év alatt).

A három lehetséges fordulat (szerdai tények alapján):
A vihar ebben az időben még Puerto Rico és a Dominikai Köztársaság között volt, itt dől el, hogy milyen irányban halad tovább a vihar: dél felé, nyugat felé, vagy észak-nyugat felé (erre lakunk mi :).
1. Az iskola és a személyzet felkészül a vihar érkezésére, de elképzelhető, hogy az déli irányba halad tovább, így nem ér el Miamiba.
2. A vihar nyugati irányba halad tovább, ebben az esetben hétvégére az iskolát lezárják, nem lehet kimászkálni, minden személyzet marad. Kapunk egy kis jóság-szélt a vihar pereméből, ezért nagyon veszélyes lenne kimászkálni. Előfordulhat, hogy a hétvégi járatokat törlik. (Úgyhogy akik a hétvégén utaztak haza, azok közül sokan előrébb hozták a hazaindulást.)
3. Telibe kapjuk teljesen a vidámságot. Itt a legrosszabb szcenárió szerint evakuálják a térséget és megyünk Orlandoba. (Orlando kb. 3 órányi autóútra északabbra fekszik, a szárazföld belsején, így ott biztonságban leszünk.

Tájékoztattak minket, hogy már a vihar előtt is hirtelen szélrohamok rázhatják az iskolát, így az ablakokat szigorúan zárva kell tartani. Amúgy az iskola épülete hurrikánbiztos, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb széllökéseket is kibírja a szerkezet, illetve a nyílászárók is. A problémát extrém helyzetben a víz közelsége jelenti, ugyanis az eláraszthatja a suli földszintjét.
Amúgy eddig négyszer evakuálták már az iskolát Orlandoba. (Mind elővigyázatosság volt, nem volt komolyabb probléma.)

Pénteki helyzetjelentés.
A vihar jóval tovább mozdult nyugat felé, így minket nem kap telibe. Viszont minél többet halad a víz fölött, annál veszélyesebbé válik, vizet gyűjt. Míg a szigetvilág felett esély van arra is, hogy a magasabb hegyek szétaprózzák, lelassítsák. Szerencsétlen Haiti még mindig nem ocsúdott fel a földrengésből, most megkapták ezt is, hárman haltak meg ott. A lényeg, hogy a legrosszabb rész vasárnap éjjeltől kezdődik itt. Hétfő-kedd kemény lesz, pedig ahogy a képen látjátok még csak nem is kapunk sokat belőle. A szombati repülők még felszálltak, mivel a mai szélsebesség 65 mph (105 kmh) a hurrikán közvetlen térségében, ezért gyanítom, hogy nem szállnak fel és le a gépek. 45 mph (72 kmh) felett repülési tilalom van.




Itt percről-percre nyomon lehet követni, hogy hol barangol:

A durvaság az, hogy ok, hogy Isaac szétszéled jövő hét közepétől, de jön a kishaverja Joyce (nr. 10). Ez egy kisebb vihar, ami csak akkor okozna problémát, ha Isaac után egyből eltalálná ugyanazt a területet.

1992-ben Andrew csapott le Miamira, benyalta a belvárost, rengeteg lakókocsi-parkot felszámolt. 5-ös erősségű volt, csakúgy mint Catrina (2005-ben). Ez a legerősebb kategória. Miami a tengerszinttel egy magasságban van, pusztított a szél, be-be törtek a hullámok, de nem árasztotta el a várost, míg New Orleans a tengerszint alatt fekszik, ráadásul a Mississippi deltájába, a város nyakába kapta a vizet, ami ott is maradt.

Érdekes megélni ezt így testközelből, ahogy az emberek beszélnek ezekről az eseményekről, viharokról, nekik ez természetes, teljesen együtt élnek vele. Semmi félelmet nem látok a helyieken, igazából úgy szarnak a vihar szemébe, hogy azért ne bagatelizálják el a dolgot és minket is biztonságban tartsanak.

Most (vasárnap) egy komoly otthoni viharnak megfelelő állapot van, éltem már át ennél sokkal komolyabbat is. Majd kedden lehet updatelek, hogy volt-e vékony, végein finoman lekerekített, csomagolás nélküli, barna zsírkréta a gatyámban.

Ránk most a legnagyobb veszélyt a kókuszdió jelenti, a szél komoly erőssége miatt, ilyenkor több figyelmetlen barom megsérül, mert a szél rengeteg coconutot dobál le a fákról, ebbe már haltak bele emberek. Nem röhög.


13 megjegyzés:

  1. Hát Márk, nekem ez a bejegyzésed tetszett ezidáig a legjobban! Lehet azért mert imádom az időjárást, főleg a viharokat! Valószínűleg pályát tévesztettem! :D Oké veszélyes meg minden, de átélni teljesen más lehet, mint hallani róla a hírekben. Páran biztos idiótának néznek, de ezt a hurrikán előtti nyüzsgést, a hírekben való folyamatos közvetítést átélném :D.
    Idézem: "A hétvégén átléptük az 1.000. oldalletöltést. Ez fantasztikus, álmomban nem gondoltam volna, hogy ez így, ilyen egyszerűen összejön, vér, csöcsök és pornó nélkül. Köszönöm, nagyon felemelő érzés." - a Trónok harca remekműnek ez valószínűleg nem jött volna össze mindezek hiányában :D!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nem volt véletlen a hasonlat, bár a Spartacusnak jobban kellettek a fenti klisék ;)
      Örülök, ha tetszett a post, igyekszem minél tágabb képet adni az itteni dolgokról, egy idő után a saját sztorijaim már unalmasak lehetnek másoknak :)

      Törlés
  2. És akkor nem is lesz(nek) vér, csöcsök és pornó soha itt??? :D
    BTW, grat az 1000-hez ;)

    Egyébként ahogy a Bojka is írta, tényleg parádés lett a bejegyzés, és nagyon szánom-bánom, de ha csak kicsit, de azért röhögtem a végén...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véres csöcsöket raktam fel egy csomót csak a gugli cenzúrrendszere leszedte és gumimacikat rakott a helyére, az meg nem izgató, úgyhogy töröltem őket ;)
      Köszi a gratot, bizony sok furaság megesik itten, van min röhögni.

      Törlés
  3. Kicsit félreérthető volt a posztom, a saját élményeid is nagyon érdekesek, sőt tényleg évezhetőek, de ez az időjárás számunkra azért nem mindennapi. :)
    És tényleg, a vége nekem is elég nevettetős volt :D.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értettem félre, tudom, hogy én is szórakoztató vagyok picit :) Csak tisztában vagyok vele, hogy általánosságban nem árt ha ilyen külső dolgokról is írok. Tegnap éjjel állat diákok kimentek a szélbe fényképezkedni, szóval a világ más tájain sem hétköznapi, az tény.

      Törlés
  4. Asszem én is elkezdek kommentelni, mert hazajössz és a végén nem kapok semmit, csak egy nagy adag Bubba Gumpot! :)
    Na jó, ahogy előre megbeszéltük, 1000 után tényleg itt vagyok!
    Írhatnám azt is, hogy hasonló színvonalú blogot vártam, de ez nem fedné a valóságot. Tényleg hiányzik a Bloody Boobs feeling! :D
    A súlytippelési versenyben komoly esélyt érzek a győzelemre, miután a Zsófi gépét semlegesítjük a Gáborral :D
    Amúgy eddigi kedvenceim a Camaro-s video és a mostani bejegyzés voltak, úgy ott lennék én is az Upper Beginner 1 szinten! :)


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na végre, mire megérkeztél én már megyek haza :) Kisasszonyod azért tartotta a frontot, hála Neki. Upper Beginner lol.

      Törlés
  5. Na és a zeneválasztások...
    HÚAPÁM!

    VálaszTörlés
  6. Én meg azért nem tippelek a súlyra mert nagyban befolyásolja, hogy a reptéren mi fog történni vele megérkezéskor! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon vicces, bármi történik velem, az első dolgom lesz beáldozni a Te cuccodat ;)

      Törlés