2012. augusztus 20., hétfő

#17 Attendance History


Tudom, már régóta tartozom az új poszttal, igyekszem behozni a lemaradást.
Gyors helyzetjelentés következik a tanulmányaimmal kapcsolatban, hiszen pár napja átléptem a „félévem”.

Az órák látogatottságát szigorúan veszik, 80%-os részvétel szükséges ahhoz, hogy az iskola kiállítsa a látogatási bizonyítványt és hogy értékelést kaphassunk a tanfolyam végén. 80% alatt komoly fejmosásban részesülnek a diákok, sőt egyes esetekben ez az országból való azonnali kiutasítással is járhat. Így próbálják megakadályozni az ez úton érkező illegális bevándorlókat, illetve kiutálni az olcsó szállást/étkezést kihasználó, csak nyaralni vágyó tanulókat.
Amúgy késni lehet az órákról. A tanárok megértőek és néha talán túlságosan is türelmesek.



Az fenti táblázat mutatja, hogy természetesen minden órán részt vettem (tanulni jöttem ide) és az eredményeimet az egyes szinteken. Az emerikai osztályzatoknak megfelelően A-tól E-ig vannak az osztályzatok, ebben az esetben az „A” 4 pontot ér, míg az „E” 0-t. Tehát a maximális eredmény a 4-es átlag. Nem ismerek itt olyat, akinek ez meglenne. A táblázatban látható érdemjegyet nagyjából az alábbiak szerint számolják: órákon való aktív részvétel, beszédkészség, szókincs, kiejtés, írásbeli feladatok beadása, tesztek érdemjegyei.
Jók a számaim, örül a szám. A nyelvtannal azért még hadilábon állok.

Amit én érzek: bármilyen hivatalos ügyben el tudok járni; boltban, üzletekben bármit meg tudok kérdezni, eladóknak tudok válaszolni; értem az amerikai angolt és a legtöbb ország akcentusát (remekül boldogulok a spanyol, olasz és japán anyanyelvűek megértésével), the brit angollal még bőven vannak bajaim, ha valaki nagyon hadar vagy sok szlenget használ, akkor gyakran vissza kell kérdezzek vagy bután nézzek.

Egyik alapvető célom már most elértem: magabiztosan merek megszólalni, kérdezni, társalogni általános témákról, nem nagyon érdekel, ha nyelvtanilag nem mindig helyes, amit mondok, azonnal tudom korrigálni, vagy viszonylag tág szókincsemnek hála másképp körülírni a mondandómat. Olyan még nem volt, hogy valakivel ne értettük volna meg egymást. Tudok hülyéskedni, poénkodni, szívatni, sztorizni, tanácsot adni (még ha nem is kérik :).
A maradék két hetet a szókincsem bővítésének, még több beszédnek és a nyelvtan gyakorlásának szentelem. Szerencsére órákon nagyon érdekes témakörök vannak és meglepően sok új szót kell tanuljak (első számú enemy most a phrasal verbs klán).

A gépezet szerint erre vagyok képes:

Current level: B2-3
You understand the main ideas of complex texts on technical and imaginary topics. You are able to interact regularly with native speakers quite possible without strain for either party. You can produce detailed language on a wide range of subjects and justify your viewpoint on a topical issue.

Ha hazamentem, nekiállok a business englishnek, amíg így a fejemben vannak a dolgok szeretnék mielőbb szakmai nyelvvizsgát letenni. Bár nem kérte még senki sem, azért egy plecsnivel gazdagabb leszek és ebben az achievement-kényszer világ(om)ban meg jól mutat.

A problémát a jelenlegi beszédkészségem fenntartása fogja majd jelenteni, erre még kiötlök valamit. Tanácsokat szívesen várok.

Aloha.

7 megjegyzés:

  1. achievement, rofl
    nyelvgyakorlás: raidelés egy kis angol guildben

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont erre gondoltam én is :), Pandára fel!!!

      Törlés
  2. Nah menj Te az öcsikkel ... bahh belenézek a moly-ba és mit látok Merk 4 ÖCSI és amerikai könyvek stb .... ha létezne vhol az az öcsi hogy állj fél lábon 1 napot tuti neked már meglenne :P okoska öcsibajnok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hehh nagyon funney, féllábas öcsit még általánosban megkaptam... Most a hurrikánban életbenmaradásra gyúrok.

      Törlés
  3. Ha jön Asimov akkor kérjél 1 autogramot tőle hátha van olyan öcsi is :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem nem kell közelebbi kontaktusba kerüljek Izsákkal (nr. 9), inkább erről a plecsniről lemondok :)

      Törlés
  4. Szavak helyett képeket a Bahamákról, kérlek!! :)

    VálaszTörlés