2012. augusztus 15., szerda

#16 It Came from the Library


Minden szerdán speciális órám van, ahova több osztályt is összecsődítenek a Cafeteriaba. (Előző héten a rendőrség mutatkozott be.)
Ezen a héten a Miami-Dade könyvtárrendszer képviselője látogatott el a suliba. Rajtam kívül, a haverok közül mindenki szkippelte az órát, mivel múltkor nem volt névsor, és nem is érdekelte őket a téma. Csak néztek bután, hogy én miért akarok menni, de Ti tudjátok, minden, ami a könyvekhez, olvasási-kultúrához köthető az nálam must have. (Ráadásul meg is szívták, mert most volt névsor.)

A postot nem csak magam szórakoztatására írom, hanem mert e téma megismerésével még egy kicsit árnyaltabb képet kaphattok, az amerikai-floridai-miami mentalitásról.

A helyi könyvtárat az 1900-as évek elején egy női klub hozta létre, azzal a szándékkal, hogy a nagy tömegek is könnyedén juthassanak hozzá könyvekhez – információhoz. Az alapítók eleinte a kiadókhoz (friss könyvek) és a tehetősebb helyi lakosokhoz (használt könyvadományok) fordultak, hogy a könyvkészletet gyarapítani tudhassák. Természetesen a könyvtár ingyen adta a könyveket kölcsönzésre.
Ebben az időben nagyon sokan otthon tanultak, nem jártak iskolába, így óriási segítség volt a könyvtár ezeknek a kisdiákoknak is, mert sokkal szélesebb-kőrű tudás birtokába juthattak. Az intézmény később már nem csak a helyieket, hanem a környező városok olvasóit is kiszolgálta, sokan (100 km-es körzetből) egész napos utazásokat szerveztek kifejezetten a könyvtárba való látogatás miatt.
A lakosság összefogásának köszönhetően nagyon gyorsan gyarapodott a kínálat, a női egylet pedig egyre több emberhez kívánta eljuttatni a tudást. Így pár év működés után már „book mobile-okat” is bevetettek, ezek gyakorlatilag könyvekkel telepakolt autómobilok voltak, amik járták a várost megadott időpontokban és útvonalakon, így nem kellett több órás utazásokat tervezniük az olvasóknak, mert a könyv házhoz jött. A mai napig 4 ilyen járművet – modern keretek között – működtetnek.

Napjainkban az intézmény állami támogatásból működik, az ingatlanadó egy része fedezi a költségeiket. Elmondásuk szerint azért nem rendelkeznek olyan fényes anyagi háttérrel, vasárnaponként emiatt zárva is vannak.

Mivel Miami lakosságának közel a fele spanyolajkú és ezen kívül is rengeteg náció képviselői élnek a körzetben, ezért a könyvtár egy másik kitűzött célja, hogy segítse az angolul még csak tanuló lakosokat, minden korosztály részére külön nyelvtanulós részleget hoztak létre. Pár napja voltam egy outlet-ben, ahol szinte minden üzletben alapból spanyolul köszöntenek és kérdezik, hogy segíthetnek-e. Ez nem csak azt jelenti, hogy az eladók egy része spanyol anyanyelvű vagy, hogy az amerikai eladók megtanulták a spanyol nyelvet, hanem, hogy az outlet vásárlóinak 80%-a latino. Egyébként minden helyi lakos beszél valamilyen szinten spanyolul, minden ötödik pedig folyékonyan.

A tagsági kártyát minden helyi lakos ingyen megkaphatja, és minden olyan itt tartózkodó is, aki minimum egy hónap tölt a városban.
A kölcsönzés is ingyen van, csak a késésért kell fizetni. A Miami-Dade könyvtárrendszer megszámlálhatatlan könyvvel (állítólag még mindig naponta 100 könyv érkezik hozzájuk a 15 branch-office között szétszórva), 10.000!!! DVD-vel, audiobookkal rendelkezik. Egyszerre maximum 15 könyvet és/vagy 10 filmet vihetsz haza. A késedelemért 1 USD-t kell fizetni naponta. Könyvek és audiobookok 30 napig, míg a DVD filmek 7 napig lehetnek nálad.

A Miami Beachen található könyvtár egy hatalmas auditoriummal, belső lounge kerttel/szökőkúttal és cafeteriaval rendelkezik.
A teljes kínálat online böngészhető, ha van tagsági kártyád akkor innen le is töltheted a könyveket (direct to Kindle), filmeket!!! WTF
Ha ez a rendszer valamilyen könyvvel nem rendelkezik, akkor az ország bármely más rendszeréből pár napon belül átkérik.
A legtöbb vasút vagy gyorsvasút állomáson találhatóak kis kirendeltségek, így az ingázók bármikor könnyedén hozzáférhetnek a kedvenc olvasmányokhoz.

Nekem nagyon tetszik, hogy ez az egész rendszer egy önálló, városigazgatástól vagy államtól független szervezetként jött létre. És a mai napig élvezik a közösség támogatását. Több mint száz év múlva sem változott az eredeti „misszió”: minél nagyobb körben elérni a lakosságot és minél könnyebben elérhetővé tenni az információt. Végre látok egy olyan rendszert is, ami nem a népbutításról szól.